Sposób przygotowania:
Smażone krewetki z chili
Przygotowujemy marynatę, rozmrożone krewetki przekładamy do miski i zalewamy sosem słodko kwaśnym, 2 łyżkami sosu sojowego, 2 łyżkami octu, 2 łyżkami oliwki, soli,pieprzu, chilli, i suszonego kopru. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na jakąś godzinkę. 3 torebki ryżu gotujemy przez 7 minut, następnie przekładamy go na woka i smażymy z dodatkiem koperku i oliwy z oliwek i wyciśniętej jednej cytryny (cytrynę wyciskamy na sam koniec smażenia), ciągle mieszamy i skrobiemy łopatką (ryż nie może się przypalić). Na drugą patelnie wlewamy krewetki wraz z marynatą i smażymy do momentu zredukowania się sosu o połowę i dodajemy wyciśniętą cytrynę. Na 3 patelni smażymy na 2 łyżkach oliwy z oliwek przez 5 minut drobno posiekaną dymkę i pora pokrojonego w paski. Gotowy ryż przekładamy w filiżanki i stawiamy ładną babeczkę ryżową na talerzu, następnie do o koła babki układamy krewetki, zalewamy połowę babki ostrym sosem z krewetek i dekorujemy smażonym porem.Więcej fotek potrawy: http://gotujmy.p2a.pl/viewtopic.php?pid=248#p248
Persik
PaniTereska