Sposób przygotowania:
Pierogi z kurkami w cieście kartoflanym
2 Kartofle obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka i zalewamy wodą, gotujemy z 1 łyżeczką soli. Kartofle odcedzamy i studzimy. Dusimy za pomocą praski do kartofli.
Farsz: W między czasie przygotowujemy kurki. Dokładnie je czyścimy, przelewamy wodą na sicie i odcedzamy. Rozdrabniamy je na mniejsze kawałki, rozgrzewamy na patelni kopiastą łyżkę masła, dodajemy kurki, dusimy aż płyn z kurek odparujemy, następnie dodajemy drobno posiekaną cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem, cebula musi zrobić się szklista. Studzimy.
Przygotowanie ciasta na pierogi: do uduszonych kartofli dodajemy 1 łyżkę mąki kartoflanej i 4 łyżki mąki pszennej, dodajemy jedno jajko i dokładnie wyrabiamy masę. Posypujemy deskę mąką, odcinamy po kawałku z ciasta i za pomocą wałka wałkujemy na cienkie kawałki, z których wyciskamy koła za pomocą formy do pierogów. Na każdy krążek nakładamy po łyżeczce farszu, zlepiamy dokładnie jak normalne pierogi. Układamy na desce posypanej mąką. Z tego przepisu wyszło 16 sztuk. Gotujemy wodę w dość dużym garnku, dodajemy 2 łyżeczki soli, zmniejszamy ogień pod garnkiem i wkładamy pierogi, gotujemy 5-7 minut od wypłynięcia. Pierogi wyciągamy łyżką cedzakową na talerz, polewamy resztą duszonych kurek z cebulką i masłem.
Farsz: W między czasie przygotowujemy kurki. Dokładnie je czyścimy, przelewamy wodą na sicie i odcedzamy. Rozdrabniamy je na mniejsze kawałki, rozgrzewamy na patelni kopiastą łyżkę masła, dodajemy kurki, dusimy aż płyn z kurek odparujemy, następnie dodajemy drobno posiekaną cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem, cebula musi zrobić się szklista. Studzimy.
Przygotowanie ciasta na pierogi: do uduszonych kartofli dodajemy 1 łyżkę mąki kartoflanej i 4 łyżki mąki pszennej, dodajemy jedno jajko i dokładnie wyrabiamy masę. Posypujemy deskę mąką, odcinamy po kawałku z ciasta i za pomocą wałka wałkujemy na cienkie kawałki, z których wyciskamy koła za pomocą formy do pierogów. Na każdy krążek nakładamy po łyżeczce farszu, zlepiamy dokładnie jak normalne pierogi. Układamy na desce posypanej mąką. Z tego przepisu wyszło 16 sztuk. Gotujemy wodę w dość dużym garnku, dodajemy 2 łyżeczki soli, zmniejszamy ogień pod garnkiem i wkładamy pierogi, gotujemy 5-7 minut od wypłynięcia. Pierogi wyciągamy łyżką cedzakową na talerz, polewamy resztą duszonych kurek z cebulką i masłem.
evita0007
p.jola1
evita0007
O jeny z miłą chęcią ale pewnie dzieli nas wielka ilość kilometrów więc tylko popatrzę :) Pomysły się znajdą :-)
Natala1210
elzbieta8960
Netka
Smakowita
caroline1983
Sarenka
p.jola1
Tit
paulka104
jaNina
Byłam w lesie, ale kurek ani śladu..... tylko kilka podgrzybków i 2 maślaki!
Na sos grzybowy starczyło!