WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Pierogi z kurkami i kapustą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne pierogi z nadzieniem z kurek i kiszonej kapusty. Razem z tradycyjnymi, z suszonymi grzybami, podawane w moim domu w Wigilię.

Pierogi z kurkami i kapustą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z kurkami i kapustą

 

  • 1 kg mąki
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • szczypta soli
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 0,5 kg kurek
  • 2 cebule
  • 1/3 szkl oleju
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kurkami i kapustą
Kurki dokładnie czyścimy i wrzucamy na wrzątek, zagotowujemy kilka minut. Odcedzamy i po wystudzeniu mielimy na grubym sitku w maszynce, lub drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy posiekaną cebulę i dodajemy kurki. Solimy i pieprzymy. Smażymy do odparowania wody. Kapustę gotujemy na prawie miękko, odcedzamy i siekamy. Dodajemy podsmażone kurki, mieszamy i doprawiamy do smaku. Mąkę z tłuszczem i solą zalewamy gorącą wodą, zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy, wykrawamy koła na pierogi i nadziewamy je farszem. Zaklejamy brzegi i wrzucamy na wrzątek. Gotujemy 4/5 minut od wypłynięcia.
Pierogi z kurkami i kapustą
Z mąki, tłuszczu i wody zagniatamy ciasto na pierogi.
Pierogi z kurkami i kapustą
Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy koła na pierogi.
Pierogi z kurkami i kapustą
Nadzienie na pierogi najlepiej przygotować wcześniej, by smaki się wymieszały.
Pierogi z kurkami i kapustą
Wrzucamy pierogi do wrzątku i zagotowujemy.