Sposób przygotowania:
Smażone sznycle rybne
Z filetów usunąć ości, pokroić je cienko, w paski o dł. kilku centymetrów
Tak pokrojone filety przyprawić solą i pieprzem
Skropić filety odrobiną wina ryżowego
Papryki umyć, obrać, pokroić bardzo drobno, w paseczki
Białka roztrzepać, dodać do nich 20 dag mąki kukurydzianej, wymieszać „na gładko”, aby nie było grudek
Resztę wina ryżowego przyprawić solą i pieprzem. Dodać mąkę kukurydzianą rozmieszaną w wodzie
W woku (lub na patelni) rozgrzać olej. Smażyć na nim filety, lekko je mieszając, około dwóch minut. Uwaga! Aby ryba pozostała soczysta, olej nie powinien mieć zbyt wysokiej temperatury
Dodać paprykę, dusić przez kolejne dwie minuty
Rybę i warzywa wyjąć, dokładnie odsączyć.
Zlać olej z woka tak, aby pozostała jedynie warstwa natłuszczająca lekko naczynie
Ponownie włożyć rybę do woka, dodać marynatę – białka z mąką kukurydzianą i przyprawione wino. Stale mieszając, smażyć całość ok. jednej minuty
Na sam koniec dodać warzywa.
Tak pokrojone filety przyprawić solą i pieprzem
Skropić filety odrobiną wina ryżowego
Papryki umyć, obrać, pokroić bardzo drobno, w paseczki
Białka roztrzepać, dodać do nich 20 dag mąki kukurydzianej, wymieszać „na gładko”, aby nie było grudek
Resztę wina ryżowego przyprawić solą i pieprzem. Dodać mąkę kukurydzianą rozmieszaną w wodzie
W woku (lub na patelni) rozgrzać olej. Smażyć na nim filety, lekko je mieszając, około dwóch minut. Uwaga! Aby ryba pozostała soczysta, olej nie powinien mieć zbyt wysokiej temperatury
Dodać paprykę, dusić przez kolejne dwie minuty
Rybę i warzywa wyjąć, dokładnie odsączyć.
Zlać olej z woka tak, aby pozostała jedynie warstwa natłuszczająca lekko naczynie
Ponownie włożyć rybę do woka, dodać marynatę – białka z mąką kukurydzianą i przyprawione wino. Stale mieszając, smażyć całość ok. jednej minuty
Na sam koniec dodać warzywa.