Smażone sznycle rybne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Z filetów usunąć ości, pokroić je cienko, w paski o dł. kilku centymetrów Tak pokrojone filety przyprawić solą i pieprzem

Smażone sznycle rybne

Składniki:

Smażone sznycle rybne

 

Sposób przygotowania:

Smażone sznycle rybne
Z filetów usunąć ości, pokroić je cienko, w paski o dł. kilku centymetrów

Tak pokrojone filety przyprawić solą i pieprzem

Skropić filety odrobiną wina ryżowego

Papryki umyć, obrać, pokroić bardzo drobno, w paseczki

Białka roztrzepać, dodać do nich 20 dag mąki kukurydzianej, wymieszać „na gładko”, aby nie było grudek

Resztę wina ryżowego przyprawić solą i pieprzem. Dodać mąkę kukurydzianą rozmieszaną w wodzie

W woku (lub na patelni) rozgrzać olej. Smażyć na nim filety, lekko je mieszając, około dwóch minut. Uwaga! Aby ryba pozostała soczysta, olej nie powinien mieć zbyt wysokiej temperatury

Dodać paprykę, dusić przez kolejne dwie minuty

Rybę i warzywa wyjąć, dokładnie odsączyć.

Zlać olej z woka tak, aby pozostała jedynie warstwa natłuszczająca lekko naczynie

Ponownie włożyć rybę do woka, dodać marynatę – białka z mąką kukurydzianą i przyprawione wino. Stale mieszając, smażyć całość ok. jednej minuty

Na sam koniec dodać warzywa.

Tagi:

filety rybne