kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Smażone ziemniaki z kremowymi grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ziemniaki z kremowymi grzybami pojawiały się na naszym, rodzinnym stole po każdym grzybobraniu. Od siebie dodałem cukinię, której delikatny smak świetnie współgra z grzybami.

Smażone ziemniaki z kremowymi grzybami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Smażone ziemniaki z kremowymi grzybami

 

  • (na dwie porcje)
  • 8 ugotowanych ziemniaków
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól, czarny pieprzem
  • średnia biała cebula
  • ½ średniej cukinii
  • 400g leśnych grzybów (maślaki, kozaki, borowiki, podgrzybki, kurki etc)
  • 200ml śmietanki kremówki

Sposób przygotowania:

Smażone ziemniaki z kremowymi grzybami
Ugotowane ziemniaki (możemy wykorzystać te z wczorajszego obiadu) kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i przesmażamy ziemniaki na złoto. Na osobnej patelni rozgrzewamy druga łyżkę masła klarowanego. Cebule siekamy w piórka a cukinię w kostkę. Młodą cukinię możemy pokroić ze skórką, jeśli jest twarda należy ją obrać. Przesmażamy Cebulę, cukinie i grzyby aż odparuje z nich woda a cebula się zeszkli. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Podlewamy śmietanką, i kontynuujemy smażenie, aż nieco się zredukuje. Ziemniaczki wykładamy na talerze i przykrywamy kremowymi grzybami z cebulą i cukinią. Dekorujemy natka pietruszki.
Smażone ziemniaki z kremowymi grzybami
Ugotowane ziemniaki (możemy wykorzystać te z wczorajszego obiadu) kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i przesmażamy ziemniaki na złoto.
Smażone ziemniaki z kremowymi grzybami
Przesmażamy Cebulę, cukinie i grzyby aż odparuje z nich woda a cebula się zeszkli. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Smażone ziemniaki z kremowymi grzybami
Podlewamy śmietanką, i kontynuujemy smażenie, aż nieco się zredukuje.