eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Ziemniaki z grzybami Eli

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Pyszne ziemniaki z grilla z farszem grzybowym.

Ziemniaki z grzybami Eli

Składniki:

Ziemniaki z grzybami Eli

 

  • 5 dużych ziemniaków
  • 30 dkg grzybów(ja dałam mrożone podgrzybki)
  • 1 cebula
  • 150 ml śmietany kremówki(30%)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól,pieprz
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Ziemniaki z grzybami Eli
Ziemniaki porządnie umyć i ugotować w łupinach na pół miękko.Odcedzić,przelać zimną wodą i ostudzić.Cebulę posiekać.Na patelni rozgrzać olej,wrzucić cebulę,zamrożone grzyby (nie rozmrażać)i smażyć aż sok odparuje.Wlać do grzybów śmietanę i gotować aż odparuje i stanie się gęsta.Doprawić solą,pieprzem i ostudzić.Z ziemniaków zciąć wierzchy,wydrążyć srodki(zostawić około 1/2 cm z brzegów),połowę wyjętego miąższu pokroić w kostkę.Do grzybów dodać pokrojony miąższ ziemniaków,natkę,sól,pieprz do smaku i wymieszać.Farsz rozłożyć do wydrążonych ziemniaków i piec na grillu (można też w piekarniku)aż ziemniaki będą całkiem miękkie.Smacznego!