Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane z grzybami.
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obieramy i ucieramy tak samo jak ziemniaki. Dodajemy jajko, mąkę i przyprawy dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy duże placki. Powinny być mocno spieczone i chrupiące. Obrane grzyby płuczemy dokładnie i kroimy w dość grubą kostkę. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 5 min. Na patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy drobno pokrojoną cebulę. Smażymy tak długo aż się lekko zarumieni. Grzyby wyłapujemy łyżką cedzakową i dodajemy do cebulki, dalej dusimy razem. Grzybki powinny się lekko przyrumienić i odparować z całej wody. Na gorącym placku kładziemy porcję grzybów i smacznego.