Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Placki ziemniaczane z grzybami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Placek po polsku z grzybami leśnymi.

Placki ziemniaczane z grzybami. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Placki ziemniaczane z grzybami.

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z grzybami.
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obieramy i ucieramy tak samo jak ziemniaki. Dodajemy jajko, mąkę i przyprawy dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy duże placki. Powinny być mocno spieczone i chrupiące. Obrane grzyby płuczemy dokładnie i kroimy w dość grubą kostkę. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 5 min. Na patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy drobno pokrojoną cebulę. Smażymy tak długo aż się lekko zarumieni. Grzyby wyłapujemy łyżką cedzakową i dodajemy do cebulki, dalej dusimy razem. Grzybki powinny się lekko przyrumienić i odparować z całej wody. Na gorącym placku kładziemy porcję grzybów i smacznego.
Placki ziemniaczane z grzybami.
Obrane grzyby kroimy w kostkę i rzucamy na wrzątek.
Placki ziemniaczane z grzybami.
Na maśle przesmażamy cebulę aż się zarumieni, a później dodajemy grzyby.