Renia_Kawa

Renia_Kawa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 100]

Smażonka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smażone ziemniaczki, rzadko kto ich nie lubi :)

Smażonka

Składniki:

Smażonka

 

  • 600g surowych ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej
  • 2 jaja
  • olej
  • sól lub jarzynka
  • ulubione przyprawy, np. tymianek

Sposób przygotowania:

Smażonka
Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy tak, aby były lekko twardawe. Odcedzamy i wykładamy na talerz aby wyschły i odrobinę przestygły. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Fasolę odcedzamy z zalewy i płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Do podsmażonej cebuli wrzucamy pokrojone w plastry ziemniaki i fasolę. Smażymy jeszcze trochę, od czasu do czasu mieszając, aż ziemniaczki się zarumienią. Pod koniec smażenia wbijamy jaja, doprawiamy solą lub jarzynką jeśli to konieczne i posypujemy ulubionymi przyprawami. Potrawę najlepiej podawać z surówką.

Tagi:

przyprawy