Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 368]

Aromatyczny marynowany pstrąg z patelni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smażony pstrąg jest gatunkiem ryby który na patelnię nadaje się wprost idealnie - poddany krótkotrwałej obróbce termicznej w całości zachowuję swój niepowtarzalny smak.

Aromatyczny marynowany pstrąg z patelni Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Aromatyczny marynowany pstrąg z patelni

 

  • 2 świeże pstrągi (w całości)
  • tłuszcz do smażenia (3 łyżki masła / 2 łyżki oliwy)
  • .
  • MARYNATA
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku (przeciśniąć przez praskę)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego
  • 1/2 łyżeczki kolendry (suszona)
  • sól morska

Sposób przygotowania:

Aromatyczny marynowany pstrąg z patelni
► Wypatroszone pstrągi dokładnie oczyścić z łusek i bardzo dokładnie umyć (żeby nie było krwi przy kręgosłupie). Osuszyć ręcznikiem papierowym. Pstrągi powinno się smażyć z głową, ale ponieważ moje były duże i z łbem nie zmieściłby się na patelnię.

► MARYNATA: do miseczki wlać sok z cytryny, dodać czosnek, pieprz, kolęndre i sól. Wszystko dobrze wypmieszać.

► Ryby natrzeć marynatą w środku i na zewnątrz i odłożyć na 120 minut. Na patelni grillowej mocno rozgrzać tłuszcz, zmniejszyć ogień i ułożyć na nią ryby, skórą do dołu. Ryby smażyć po kilka minut (4-5 minut) z każdej strony.
Aromatyczny marynowany pstrąg z patelni
Pstrągi powinno się smażyć z głową - ale ponieważ moje były duże i z łbem nie zmieściłby się na patelnię.
Aromatyczny marynowany pstrąg z patelni
Wypatroszone pstrągi dokładnie oczyścić z łusek i bardzo dokładnie umyć żeby nie było krwi przy kręgosłupie.