ivon90

ivon90

Starszy Kucharz
[Przepisów: 19]

Smerfne naleśniki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smerfne naleśniki na pewno zachęcą do jedzenia swoim ślicznym kolorem.

Smerfne naleśniki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smerfne naleśniki

 

  • Ciasto :
  • 1 l mleka
  • 2 jaja
  • 3 szkl mąki
  • płaska łyżeczka soli
  • niebieski barwnik

 

  • Nadzienie :
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 20 dag pieczarek
  • cebula duża;
  • przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, vegeta);
  • 10 dkg żółtego sera

 

Sposób przygotowania:

Smerfne naleśniki
W misce zmieszać ze sobą mleko, jajka, mąkę, sól oraz odrobinę barwnika, aby ciasto przybrało ładny odcień niebieskiego. Można to zrobić mikserem. Naleśniki smażyć na patelni z kilkoma kroplami oleju.Nadzienie: Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie podsmażyć, dodając vegetę. Kiszoną kapustę dobrze wypłukać i gotować do miękkości, dodając przyprawy (2 liście laurowe, 3 ziela angielskie). Następnie odcedzić, odcisnąć i pokroić na drobne kawałki. Cebulę pokroić w kostkę i obsmażyć. Połączyć pieczarki, kapustę i cebulę i dusić przez ok. 15 dodając przyprawy- sól pieprz, vegetę. Do prawie gotowego farszy dodajemy starty na tarce żółty ser, nakładamy na gotowe naleśniki i zwijamy w rulon.
Smerfne naleśniki
Łączymy kapustę z pieczarkami i cebulą.
Smerfne naleśniki
Smażymy naleśniki z obu stron i wykładamy na talerz.
Smerfne naleśniki
Nakładamy farsz na gotowe naleśniki, a następnie zwijamy w rulon.
Smerfne naleśniki
Cebulę kroimy, a następnie podsmażamy na patelni.