Sposób przygotowania:
Śmieciówka zagęszczana kalarepką
Do garnka włóż umytą porcję rosołową z kurczaka albo kilka skrzydełek. Zalej zimną wodą tak żeby je przykryła i gotuj jakieś pół godziny. W tym czasie oczyść kalarepkę i pokrój ją w kostkę. Uduś ją na maśle z dodatkiem kilku łyżeczek wody a gdy będzie miękka zmiksuj ew. dolewając kilka łyżek wywaru z kurczaka. Naszykuj warzywa - oczyść je i umyj. Korzeniowe pokrój w kostkę, kalafiora podziel na małe różyczki. Liście kalafiora pokrój w paski. Cienkie szparagi połam na kawałki odrzucając twarde dolne końcówki. Posiekaj zieleninę - nać selera w paski a koperek i pietruszkę drobniej. Ziemniaki umyj i ew. oskrob. Gdy wywar będzie ugotowany dorzuć do niego całe młode ziemniaki - gotuj 10 min. Potem wrzuć warzywa korzeniowe, kawałki kalafiora, jego liście i nać selera. Gotuj 3 - 5 minut. Wreszcie wlej zmiksowaną kalarepę - to zagęści i zabieli zupę. Gdy zupa ponownie zawrze zdejmij ją z ognia, dodaj szparagi i zostaw pod przykryciem na jakieś 3 - 5 minut , to wystarczy żeby szparagi doszły. Dopraw do smaku. Przed samym podaniem posyp zieleniną.