jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Śmietankowa pascha

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Nie wyobrażam sobie świąt bez słodkich deserków. Ta delikatna z smaku śmietankowa pascha może konkurować z innymi świątecznymi słodkościami.

Śmietankowa pascha Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śmietankowa pascha

 

  • Składniki na 6 porcji
  • Masa serowa:
  • 0,5 l śmietanki 30%,
  • 1 puszka mandarynek w syropie,
  • 2-3 polówki brzoskwini z puszki,
  • 2 łyżki rodzynek (złota rodzynka),
  • 0,5 kg sera białego trzy razy mielonego,
  • 6 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 0,5 szklanki wody,
  • Cukier puder do smaku (około 3-4 łyżki)

 

  • Dodatkowo:
  • 6 pucharków,
  • Kawałek gazy do wyłożenia pucharków.

 

Sposób przygotowania:

Śmietankowa pascha
Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki gorącej wody. Studzimy. Owoce odcedzamy. Brzoskwinie kroimy w kostkę , mandarynki pozostawiamy nie krojone. Rodzynki „złota” są duże, więc je także przekrawamy na połowę. Tak przygotowane owoce łączymy ze sobą. Gazę dzielimy na 6 części i wykładamy nią zagłębienia pucharków. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy ser. W następnej kolejności dodajemy cukier puder, a na koniec wlewamy żelatynę. Całość dokładnie mieszamy. Do masy wsypujemy owoce. Wymieszaną masę serowo-owocową przekładamy do przygotowanych pucharków. Paschy odstawiamy na minimum 1 godzinę do lodówki. Przed podaniem wyjmujemy je z pucharków, odklejając gazę. Deserki porcjujemy na talerzyki i dowolnie dekorujemy. U mnie dekoracje stanowią mandarynki z syropu. Podajemy.
Śmietankowa pascha
pucharki wykładamy kawałkami pociętej gazy.
Śmietankowa pascha
Mandarynki odsączmy z soku. łączymy z pokrojonymi brzoskwiniami i rodzynkami
Śmietankowa pascha
Do gotowej masy serowe dodajemy przygotowane owoce.
Śmietankowa pascha
Gotowa masę serowo- owocową przekładamy do przygotowanych pucharków.

Tagi:

sery ser pascha