mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

SUPERPRZEPIS

Śmietankowe lody waniliowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Wspaniałe, domowej roboty lody śmietankowe z dodatkiem wanilii idealne na upalne dni. Koniecznie musicie spróbować!

Śmietankowe lody waniliowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śmietankowe lody waniliowe

 

  • 300 ml schłodzonej śmietany 30% lub 36%
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka ciepłej, przegotowanej wody
  • 1 laska wanilii

Sposób przygotowania:

Śmietankowe lody waniliowe
Skorupki jajek sparzam wrzątkiem (należy pamiętać, aby jajka miały temperaturę pokojową - inaczej pękną w czasie sparzania). Do jednej miski wlewam schłodzoną śmietanę, w drugiej umieszczam białka, a w trzeciej żółtka. Do żółtek wsypuję 50 g cukru i wlewam łyżkę ciepłej wody. Miksuję dotąd, aż masa stanie się biała i puszysta. Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec wsypuję resztę cukru i ponownie ubijam na sztywno. Śmietanę także ubijam na sztywną pianę.



Do ubitych żółtek stopniowo dodaję po łyżce pianę z białek i delikatnie mieszam łyżką. Po czym dodaję ubitą śmietanę i delikatnie mieszam. Laskę wanilii przekrawam wzdłuż na pół i wyskrobuję z niej ziarenka, dodaję je do masy. Masę przekładam do pojemnika na lody, przykrywam wieczkiem i wstawiam do zamrażarki na kilka godzin, aż do całkowitego zamrożenia. Wyjmuję pojemnik z lodami na 5 minut przed podaniem tak, aby było możliwe formowanie kulek łyżką do lodów.
Śmietankowe lody waniliowe
Białka ubijam na sztywno pod koniec dodając cukier
Śmietankowe lody waniliowe
Żółtka ubijam z 50 g cukru i łyżką ciepłej wody
Śmietankowe lody waniliowe
Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywną pianę
Śmietankowe lody waniliowe
Mieszam wszystkie trzy masy i łączę z ziarenkami wanilii

Tagi:

lody jajko jajka