pocztylion2221

pocztylion2221

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 117]

Śmietankowe Rafaello...

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Wspaniałe i lekkie ciasto..rozpływa się w ustach...

Śmietankowe Rafaello...

Składniki:

Śmietankowe Rafaello...

 

  • biszkopt:
  • 0,10 dkg cukru
  • 0,10 dkg cukru pudru
  • 6 jaj
  • 0,20dkg maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • masa:
  • 0,30 dkg białej czekolady
  • 1l śmietany 30%
  • wiórki kokosowe
  • 2 op. bitej śmietany w proszku

 

Sposób przygotowania:

Śmietankowe Rafaello...
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę dodajemy po łyżce cukru pudru. Ubijamy białka na sztywno i dodajemy do żółtek, następnie dodajemy mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy. Wylewamy do tortownicy i pieczemy około 30 minut. Upieczone i wystudzone ciasto kroimy na pół. 0,25 dkg czekolady roztapiamy w wodnej kąpieli i dodajemy 20 ml śmietany. Górę z ciasta kruszymy. Resztę śmietany ubijamy z bita śmietanką w proszku. Dodajemy do niej rozpuszczoną czekoladę i pokruszone ciasto. Masę wykładamy na spód biszkoptowy. Dekorujemy kokosowymi wiórkami i starta reszta czekolady Pycha Smacznego!!!.