Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Śmietankowo-biszkoptowy torcik z nektarynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszny i bardzo prosty w wykonaniu,lekki torcik.Po za sezonem możemy użyć do niego brzoskwiń z puszki.

Śmietankowo-biszkoptowy torcik z nektarynkami  Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Śmietankowo-biszkoptowy torcik z nektarynkami

 

 

  • masa śmietankowa:
  • 2 szklanki śmietany kremówki 30%
  • cukier puder do smaku
  • 3 łyżki żelatyny

 

Sposób przygotowania:

Śmietankowo-biszkoptowy torcik z nektarynkami
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli,stopniowo wsypujemy cukier i ubijmy do całkowitego rozpuszczenia się cukru,następnie dodajemy żółtka i ubijamy.Obie mąki i proszek do pieczenia delikatnie mieszamy z ubitymi jajkami .Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 23 cm.Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt studzimy i przekrawamy na trzy krążki. Masa: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wodzie i studzimy.Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy. Umyte i dokładnie osuszone nektarynki kroimy w plasterki.Kilka śmietany odkładamy do dekoracji. Pozostałą śmietaną przekładamy biszkopty,odłożoną śmietaną dekorujemy wierzch torciku. Pokrojonymi nektarynkami dekorujemy torcik. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
Śmietankowo-biszkoptowy torcik z nektarynkami
Gotowy ,przygotowany już torcik biszoptowo-śmietankowy.