PiernikowaChata

PiernikowaChata

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Śmietankowy serniczek na zimno

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzięki połączeniu biszkoptów z topionym masłem i przyprawami otrzymujemy orzechowo-kokosowy posmak sernika.

Śmietankowy serniczek na zimno

Składniki:

Śmietankowy serniczek na zimno

 

  • 400g biszkoptów
  • 240g masła
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • 1kg sera w wiaderku (ja używam Tesco z Makłowiczem)
  • 500ml śmietanki 36%
  • opakowanie żelatyny (10 płaskich łyżeczek)
  • 180g cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Śmietankowy serniczek na zimno
Biszkopty rozkruszyć w malakserze.Masło z przyprawami rozpuścić, połączyc z biszkoptami. Wyłożyć na blachę i wstawić do lodówki. Ser zmiksowac ze 100g cukru, śmietankę ubić na sztywno z pozostałym cukrem. Żelatynę rozrobić w 150ml gorącej wody, dodac do masy serowej. Gdy zacznie się ścinać dodac smietankę i wymieszać. Równomiernie wyłożyć na spodzie z biszkoptów.