SUPERPRZEPIS

Śmietanowiec agrestowy na zimno

  • 4
  • alaaa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Śmietanowiec agrestowy na zimno

Nie za słodki, orzeźwiający deser bez pieczenia na bazie śmietany kremówki i galaretek. Idealny deser na lato.

Składniki:

Śmietanowiec agrestowy na zimno

 

  • 400 ml kremówki 30%
  • 2 galaretki agrestowe
  • 400 ml wody
  • 1 galaretka agrestowa
  • 350 ml wody
  • biszkopty okrągłe

Sposób przygotowania:

Śmietanowiec agrestowy na zimno
Zagotować 350 ml wody zdjąć z ognia wsypać galaretkę, wymieszać i ostudzić. Gdy galaretka będzie zimna i zacznie tężeć wlać do formy i włożyć do lodówki do stężenia. W osobnym naczyniu zagotować 400 ml wody, zdjąć z ognia wsypać dwie galaretki i dokładnie wymieszać. Odłożyć do lekkiego stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno, miksując wlewać tężejące galaretki. Zmiksować do połączenia się składników i wylać do formy na galaretkę. Na górze ułożyć okrągłe biszkopty i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Wyjąć z formy stroną z biszkoptami na spód, udekorować listkami mięty i czerwoną porzeczką.