Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1424]

Śmietanowiec z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

W lecie bardzo często przygotowuję takie śmietanowce, lub serniki na zimno. Nawet zimową porą dzieci uwielbiają takie ciasto

Śmietanowiec z brzoskwiniami

Składniki:

Śmietanowiec z brzoskwiniami

 

  • biszkopty - 1 opak
  • śmietana - 18% - 1 l
  • żelatyna -8 łyżeczek
  • woda -3/4 szkl
  • cukier waniliowy - 1 opak
  • cukier - 1 szkl
  • galaretka brzoskwiniowa - 2 opak
  • brzoskwinie - 500 g

 

Sposób przygotowania:

Śmietanowiec z brzoskwiniami
Do wysokiego naczynia wlać śmietanę, dodać cukier i cukier waniliowy, dobrze zmiksować. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści, dodać do śmietany, zmiksować. Pozostawić w lodówce, aż śmietana zacznie tężeć. Dno blachy wyłożyć biszkoptami. Masę śmietanową wyłożyć na biszkopty. Brzoskwinie obrać ze skórki. Przekroić, wyjąć pestki. Owoce pokroić na małe kawałki, ułożyć na śmietanie. Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu. Tężejące galaretki wylać na owoce. Odstawić do lodówki na parę godzin do stężenia.

Tagi:

biszkopt