Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

śmietanowiec z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smaczne i lekkie ciasto z owocami

śmietanowiec z brzoskwiniami

Składniki:

śmietanowiec z brzoskwiniami

 

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • Krem:
  • 0,5 l Smetany 30%
  • 3 łyżki żelatyny
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • Polewa:
  • 0,5 kostki masła
  • 5 łyżek mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • Herbatniki
  • Wiórki kokosowe

 

Sposób przygotowania:

śmietanowiec z brzoskwiniami
Białka oddzielić od żółtek i ubić. następnie dodać cukier, a później po jednym żółtku cały czas miksując. Do miski przesitować mąkę i proszek do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Brzoskwinie rozgotować na wolnym ogniu, a galaretkę ugotować na syropie z tych brzoskwiń w połowie podanej ilości cieczy- gdy syropu będzie za mało dopełnić wodą. Brzoskwinie wymieszać z galaretką. Przestudzić. Rozłożyć na biszkopcie. Żelatynę przygotować wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Śmietanę ubić na najwyższych obrotach na puch. Dodać cukier puder i żelatynę. Zmiksować. Rozłożyć na brzoskwiniach. Na wierzchu ułożyć herbatniki. Masło rozpuścić z mlekiem na wolnym ogniu. Dodać kakao i cukier cały czas mieszając. Troche przestudzić i polac po herbatnikach. Posypac wiórkami kokosowymi.