kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1230]

Śmietanowy sos kurkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczny sos kurkowy. Sos przygotowałam z dodatkiem mleka i śmietany o lekko czosnkowym smaku. Polecam.

Śmietanowy sos kurkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śmietanowy sos kurkowy

 

  • 200 g kurek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 1 duża łyżka pokrojonego koperku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Śmietanowy sos kurkowy
Kurki czyścimy i myjemy, osuszamy z wody. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kostkę. Osuszone grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Koperek myjemy i kroimy na drobno.

Na patelnie wkładamy masło i rozpuszczamy, dodajemy pokrojoną cebulę z czosnkiem i smażymy przez chwilę. Dodajemy kurki i dalej smażymy przez kilka minut. Wlewamy śmietankę oraz dodajemy pokrojony koperek. Redukujemy sos do pożądanej konsystencji. Na samym końcu doprawiamy do smaku.
Śmietanowy sos kurkowy
Umyte grzyby odsączamy z wody na cedzaku.
Śmietanowy sos kurkowy
Obrana z łusek cebulę i czosnek kroimy w kostkę.
Śmietanowy sos kurkowy
Na rozgrzanym maśle przesmażamy pokrojoną cebulę z czosnkiem.
Śmietanowy sos kurkowy
Do przesmażonych kurek dodajemy resztę składników.