aniolek27

aniolek27

Szef Kuchni
[Przepisów: 64]

Śmietanowy torcik z galaretkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Śmietanowy, lekki i pyszny torcik z galaretkami

Śmietanowy torcik z galaretkami

Składniki:

Śmietanowy torcik z galaretkami

 

  • 5 różnych galaretek o zbliżonych smakach np. malinowa, poziomkowa, owoce leśne, truskawkowa, morelowa
  • pol szklanki cukru pudru
  • 18 g cukru waniliowego
  • 2 szklanki śmietany 18%
  • 2 lyżki żelatyny
  • 3 blaty biszkoptowe

Sposób przygotowania:

Śmietanowy torcik z galaretkami
Każdą z galaretek rozpuścić wg przepisu na opakowaniu, można użyć mniejszej ilości wody. Jedną, najbardziej "neutralną" w smaku (ja użylam morelowej), nasączyć blaty. Pozostale zostawić do ostygnięcia, a następnie do stężenia w lodówce. Żelatynę najpierw zalać czterema lyżeczkmi zimnej wody i odstawić na pol godziny. Następnie po tym czasie zalać 5 kyżeczkami wrzątku i dobrze wymieszać. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żelatyną. Następnie pokroić galaretki w male kostki i wymieszać z masą śmietanową. Można część galaretek zmiksować z tą masą. W ten sposób mój torcik uzyskal różową barwę, ale akurat nie posiadam zdjęcia z tej próby. Masę wylać do tortownicy i pozostawić do schlodzenia i stężenia. Smacznego