Sposób przygotowania:
Śmietanowy tort z mandarynkami
Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy stężeje kroimy ją w kosteczkę. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Przestudzić , zmiksować , powoli wlewając śmietankę. 3 mandarynki kroimy w w paski lub dużą kostkę. Tortownicę smarujemy Kasią ..i układamy na spodzie tortownicy blat biszkoptowy . Rozkładamy na nim kostki galaretki i 1 pokrojoną mandarynkę . Zalewamy wszystko masą śmietanową i odstawiamy do schłodzenia. Na tą masę rozkładamy cząstki ostatniej mandarynki Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. ½ szklanki wody zagotowujemy z cukrem, wkładamy pozostałe 2 pokrojone mandarynki i gotujemy, tak by się rozgotowały do tak powstałej masy mandarynkowej dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny, wlewamy nalewkę mandarynkową. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylewamy ją na rozłożone mandarynki. Zastudzony, gotowy śmietanowiec wyjmujemy z formy i smarujemy jego boki dżemem i obsyp płatkami migdałów.