rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Śniadanie na włoską nutę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pożywne i urozmaicone śniadanie to podstawa każdego dnia. Warto poświęcić 15 minut i przygotować je sobie lub swoim domownikom.

Śniadanie na włoską nutę

Składniki:

Śniadanie na włoską nutę

 

  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki mleka 2%
  • 1 łyżka mąki
  • pół kulki sera mozzarelli
  • pół pomidora
  • kilka krążków czerwonej cebulki
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz, świeża lub suszona bazylia, oregano (po szczypcie)

Sposób przygotowania:

Śniadanie na włoską nutę
Białka oddziel od żółtek, ubij na pianę. Dodaj żółtka, mleko, oliwę i mąkę. Wymieszaj. Dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy. Omlet wylej na rozgrzaną patelnię (śr. mojej to ok 17 cm) i smaż na małym ogniu pod przykryciem. Przyrumieniony odwróć delikatnie na drugą stronę, tak by nie przerwać. Po ok minucie odwracamy i układamy naprzemiennie plasterki pomidora, cebulki i sera. Smażymy ok 3 minuty pod przykryciem. Podajemy na ciepło. Do omletu idealnie pasuje świeża bagietka z odrobiną masła.