Sposób przygotowania:
Śniadaniowe batoniki zbożowe
Mleko wylać na patelnię ( słodzone i niesłodzone ) i podgrzewać na małym ogniu.Co jakiś czas mieszać aby uniknąć przypalenia.Kiedy mleko będzie gorące dodać po kolei wszystkie składniki: płatki owsiane,wiórki kokosowe,słonecznik,orzechy włoski,żurawinę oraz rodzynki.Wszystko dokładnie wymieszać.
Tak przygotowaną masę przełożyć do wyłożonej pergaminem blaszki o wymiarach 20x30 cm.Piec godzinę w nagrzanym piekarniku aż wierzch masy ładnie się zrumieni.Tak upieczony blat przełożyć na deskę,odczekać 15 min. aż lekko się przestudzi i pokroić ostrym nożem na 16 kawałków.Tak pokrojone batoniki zostawić aby całkiem wystygły.
Batoniki zbożowe można długo przechowywać,najlepiej w blaszanej puszce.
Tak przygotowaną masę przełożyć do wyłożonej pergaminem blaszki o wymiarach 20x30 cm.Piec godzinę w nagrzanym piekarniku aż wierzch masy ładnie się zrumieni.Tak upieczony blat przełożyć na deskę,odczekać 15 min. aż lekko się przestudzi i pokroić ostrym nożem na 16 kawałków.Tak pokrojone batoniki zostawić aby całkiem wystygły.
Batoniki zbożowe można długo przechowywać,najlepiej w blaszanej puszce.