kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Śniadaniowe batoniki zbożowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

W sam raz do skubnięcia przy porannej kawie

Śniadaniowe batoniki zbożowe

Składniki:

Śniadaniowe batoniki zbożowe

 

 

Sposób przygotowania:

Śniadaniowe batoniki zbożowe
Mleko wylać na patelnię ( słodzone i niesłodzone ) i podgrzewać na małym ogniu.Co jakiś czas mieszać aby uniknąć przypalenia.Kiedy mleko będzie gorące dodać po kolei wszystkie składniki: płatki owsiane,wiórki kokosowe,słonecznik,orzechy włoski,żurawinę oraz rodzynki.Wszystko dokładnie wymieszać.

Tak przygotowaną masę przełożyć do wyłożonej pergaminem blaszki o wymiarach 20x30 cm.Piec godzinę w nagrzanym piekarniku aż wierzch masy ładnie się zrumieni.Tak upieczony blat przełożyć na deskę,odczekać 15 min. aż lekko się przestudzi i pokroić ostrym nożem na 16 kawałków.Tak pokrojone batoniki zostawić aby całkiem wystygły.

Batoniki zbożowe można długo przechowywać,najlepiej w blaszanej puszce.