Sposób przygotowania:
Śniadaniowe bułeczki na kefirze z rodzynkamiWykonanie rozczynu:
Drożdże należy rozetrzeć dokładnie z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Następnie przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.
Ciasto:
Następnie masło lub margarynę należy roztopić i lekko wystudzić. Margaryna lub masło powinna być taka ciepła. Kolejno kefir należy wyjąć wcześniej z lodówki, tak żeby miał temperaturę pokojową.
Następnie do miski wsypać mąkę, cukier waniliowy, cukier puder, wbić jajka, dodać ocieplony kefir, roztopione masło lub margarynę no i oczywiście rozczyn.
Ciasto:
Następnie z tych składników zagnieść ciasto, w razie potrzeby dosypać mąki tortowej, ciasto trochę jest klejące.
Pod koniec zagniatania do ciasta wsypać rodzynki. Następnie ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Formowanie bułek:
Po tym czasie na stolnicy posypanej mąka pszenną z wyrośniętego ciasta formować okrągłe bułeczki. Wyjdzie nam ich aż 16 sztuk.
Do pieczenia:
Tak uformowane bułeczki ułożyć na blaszkach wyłożonych wcześniej papierem do pieczenia. Trzeba zachować odległość między bułeczkami, bo znacznie urosną.
Pieczenie:
Tak przygotowane bułeczki należy piec do zrumienienia w temperaturze 180 minut przez około 45 minut.
Podanie:
Gotowe upieczone, zrumienione bułeczki podajemy, najlepiej z kubkiem mleka. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 16 sztuk bułeczek.
SylaUla
Babeczka35
Dziękuję i polecam :)
mocsłodkości
Babeczka35