SUPERPRZEPIS

Śniadaniowe bułeczki na kefirze z rodzynkami

  • 2
  • Babeczka35
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Śniadaniowe bułeczki na kefirze z rodzynkami

Jak miło jest wstać o poranku, po to tylko, żeby móc po rozpieszczać najbliższych. Upiec im pachnące bułeczki, a my uwielbiamy słodkie bułeczki na śniadanie. Tym razem upiekłam je na kefirze, dzięki temu są niezwykle delikatne i długo są świeże.

Składniki:

Śniadaniowe bułeczki na kefirze z rodzynkami

Rozczyn:

  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka mąki tortowej

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • pół szklanki cukru pudru
  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 40 dag kefiru
  • pół szklanki rodzynek
  • 3 łyżki masła lub margaryny

Dodatkowo:

  • mąka do podsypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Śniadaniowe bułeczki na kefirze z rodzynkami

Wykonanie rozczynu:

Śniadaniowe bułeczki na kefirze z rodzynkami
Z podanych składników nalezy przygotowac rozczyn

Drożdże należy rozetrzeć dokładnie z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Następnie przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.

Ciasto:

Śniadaniowe bułeczki na kefirze z rodzynkami
Z podanych składników należy przygotować ciasto.

Następnie masło lub margarynę należy roztopić i lekko wystudzić. Margaryna lub masło powinna być taka ciepła. Kolejno kefir należy wyjąć wcześniej z lodówki, tak żeby miał temperaturę pokojową.

Następnie do miski wsypać mąkę, cukier waniliowy, cukier puder, wbić jajka, dodać ocieplony kefir, roztopione masło lub margarynę no i oczywiście rozczyn.

Ciasto:

Śniadaniowe bułeczki na kefirze z rodzynkami
Z podanych składników zagniatamy ciasto, odstawiamy, żeby urosło.

Następnie z tych składników zagnieść ciasto, w razie potrzeby dosypać mąki tortowej, ciasto trochę jest klejące.

Pod koniec zagniatania do ciasta wsypać rodzynki. Następnie ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

Formowanie bułek:

Śniadaniowe bułeczki na kefirze z rodzynkami
Z ciasta formujemy 16 okrągłych bułeczek.

Po tym czasie na stolnicy posypanej mąka pszenną z wyrośniętego ciasta formować okrągłe bułeczki. Wyjdzie nam ich aż 16 sztuk.

Do pieczenia:

Śniadaniowe bułeczki na kefirze z rodzynkami

Tak uformowane bułeczki ułożyć na blaszkach wyłożonych wcześniej papierem do pieczenia. Trzeba zachować odległość między bułeczkami, bo znacznie urosną.

Pieczenie:

Śniadaniowe bułeczki na kefirze z rodzynkami
Bułeczki pieczemy na blaszkach do zrumieninia.

Tak przygotowane bułeczki należy piec do zrumienienia w temperaturze 180 minut przez około 45 minut.

Podanie:

Śniadaniowe bułeczki na kefirze z rodzynkami
Gotowe i ładnie zrumienione bułeczki podajemy na śniadanie.

Gotowe upieczone, zrumienione bułeczki podajemy, najlepiej z kubkiem mleka. Smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 16 sztuk bułeczek.