Rodzynki (suszone winogrona) to rodzaj bakalii, które można jeść na surowo lub stosować jako składnik pieczonych potraw. Rodzynki pomagają trawić oraz obniżają ciśnienie. Są dodatkiem do różnych ciast (sernika, placka, makowca), babeczek oraz deserów (lodów, bitej śmietany, galaretki). Rodzynki dodaje się do pieczonej karkówki, a także mięsa mielonego. Można również zrobić surówkę z selera i rodzynek. Wybornie smakuje sałatka z ananasem, kurczakiem ryżem oraz rodzynkami.
Wódka z winogron

Wódka z winogron

Dzięki szerokiej wyobraźni, na naszych stołach znaleźć można oryginalną i ciekawą w smaku wódkę z winogron. Jest ona alternatywą dla tradycyjnych trunków i sposobem na urozmaicenie przyrządzanych przez nas potraw. Bimber z winogron jest natomiast nieco mocniejszy i bardziej wyrazisty. Można poczęstować nim gości przybyłych na rodzinną uroczystość czy wieczorne spotkanie. Przygotowywane na jego bazie nalewki z bimbru, znajdują zastosowanie podczas smażenia mięs, wypiekania ciast, a także komponowania kremów i mas.

Dżem z winogron

Dżem z winogron

Do przetworów z winogron można użyć zarówno ciemnych, jak i jasnych owoców. Pestki oraz twarde skórki z gotowego już dżemu można szybko usunąć, przecierając miksturę przez sito. Dżem z jasnych winogron pięknie się prezentuje, a ze względu na bardzo delikatny smak, jest wyśmienitym dodatkiem do pleśniowych serów. Winogronowy dżem można wzbogacać imbirem, cynamonem i wanilią. Winogrona, szczególnie ciemnie, wspaniale komponują się w dżemie z jabłkami, wiśniami, agrestem i bananami. 

Ciasto z agrestem

Ciasto z agrestem

Ciasto z agrestem jest bardzo szybkie w przygotowaniu. Do jego zrobienia potrzeba kilku jaj, cukru, oleju, mąki, proszku do pieczenia, aromatu cytrynowego, kakao, agrestu i tortownicy. Jaja miksuje się z cukrem oraz olejem. Do składników dodaje się potem przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i olejkiem cytrynowym. Gotowe ciasto wylewa się do tortownicy, a na wierzch układa się agrest. Całość piecze się w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 45 minut.

Konfitura z agrestu

Konfitura z agrestu

Konfitura z agrestu idealnie sprawdzi się do kanapek, jogurtów, naleśników, wypieków, mięs i deserów. Produkt przygotowuje się z dojrzałych owoców, cukru, cynamonu i imbiru. Wszystkie składniki należy ugotować w garnku, a następnie przełożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować. Agrest można również zmielić w maszynce do mięsa. Dzięki temu w konfiturze nie będzie skórek, łusek i pestek. Zamiast cukru można użyć miodu lub ksylitolu, by przekąska była mniej kaloryczna. Do konfitury z agrestu można dodać także inne owoce, na przykład kiwi.

Sok z winogron

Sok z winogron

Początek jesieni to najlepszy czas na robienie owocowych przetworów. Jednym z bohaterów tego okresu jest niewątpliwie jędrny i słodki winogron. Przysmak ten warto spożytkować między innymi na sok z winogron, który okaże się zdrowym napojem oraz uzupełnieniem zimowych obiadów. Ciekawą odsłoną tych owoców będzie również konfitura i dżem z winogron. Owoce wystarczy ugotować z cukrem, przetrzeć przez sito, przełożyć do słoików i zapasteryzować. Tak przygotowane przetwory dobrze zasmakują w roli nadzienia do naleśników, pączków czy chrupiących rogalików.

Nalewka z winogron

Nalewka z winogron

Nalewka winogronowa to propozycja dla wymagających smakoszy napojów alkoholowych. Trunek ten przyrządza się z dojrzałych winogron zarówno jasnych jak i ciemnych. W zależności od użytych owoców nalewka przyjmuje barwę słomkową lub ciemnoczerwoną. Trunek z winogron ma zazwyczaj ok. 40-45% zawartości alkoholu. Większą jego ilość osiąga natomiast nalewka na spirytusie. Nalewkę podaje się gościom w małych kieliszkach, najczęściej do pikantnych przekąsek czy mięs.

Znaleźliśmy 115 przepisów w kategorii Rodzynki

Sernik z rodzynkami

Sernik z rodzynkami

ziutula ziutula

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: