Śniadaniowe muffiny jajeczne z warzywami i śliwkami kalifornijskimi

  • redakcja
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Śniadaniowe muffiny jajeczne z warzywami i śliwkami kalifornijskimi

Idealne na weekendowe śniadanie dla całej rodziny! Rozpocznij dzień od puszystych muffinów z dodatkiem śliwek kalifornijskich. Pycha!

Składniki:

Śniadaniowe muffiny jajeczne z warzywami i śliwkami kalifornijskimi

 

  • 3 jajka
  • 100g serka naturalnego kremowego lub fety
  • 50 g boczku pokrojonego w kostkę
  • 50 g śliwek kalifornijskich posiekanych
  • ½ papryki posiekanej
  • Garść jarmużu
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • kiełki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Śniadaniowe muffiny jajeczne z warzywami i śliwkami kalifornijskimi
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Jarmuż zalej wrzątkiem, po ok. 1 minucie zlej wrzątek, jarmuż odciśnij, posiekaj.

Do miski przełóż żółtka, serek, boczek, śliwki, paprykę, jarmuż, mąkę, natkę pietruszki, dodaj sól i pieprz, całość wymieszaj. Dodaj ubite białka, ponownie wymieszaj.

Masę nakładaj do foremek/papilotów muffinkowych. Muffiny piecz przez 15 minut w temp. 175 stopni, opcja termoobieg. Po wyjęciu z piekarnika muffiny udekoruj kiełkami i podawaj ciepłe.