migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Muffiny dyniowe z sosem waniliowo-cytrynowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Przepyszne muffinki z dodatkiem dyni. Na wierzchu lekko chrupiące a w środku puszyste i wilgotne. Z śmietanowym sosikiem smakują idealnie.

Muffiny dyniowe z sosem waniliowo-cytrynowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffiny dyniowe z sosem waniliowo-cytrynowym

 

Sposób przygotowania:

Muffiny dyniowe z sosem waniliowo-cytrynowym
Dynię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, na puree. Następnie do startej dyni dodawać porcjami pozostałe składniki: cukier, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, posiekane orzechy, cynamon i olej. ( My za Cynamonem nie przepadamy i go pomijam lub daje odrobinę cukru waniliowego). Gotowe ciasto przełożyć do foremek na muffinki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 30-40 minut. Tuż przed podaniem muffinek przygotować sos. Dokładnie wymieszać śmietanę, 2 łyżki cukru pudru, sok z cytryny i miąższ z laski wanilii oraz skórkę otartą z połówki cytryny dokładnie wymieszać,sok z cytryny dodać na końcu. Muffiny polać kleksem sosu a na wierzch zetrzeć jeszcze odrobinę skórki z cytryny i podawać.
Muffiny dyniowe z sosem waniliowo-cytrynowym
Etap 1 Dynię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, na puree.
Muffiny dyniowe z sosem waniliowo-cytrynowym
Etap 2 Następnie do startej dyni dodawać porcjami pozostałe składniki: cukier, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, posiekane orzechy, cynamon i olej.
Muffiny dyniowe z sosem waniliowo-cytrynowym
Etap 3 Gotowe ciasto przełożyć do foremek na muffinki.
Muffiny dyniowe z sosem waniliowo-cytrynowym
Etap 4 Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 30-40 minut.