Sposób przygotowania:
Muffiny dyniowe z sosem waniliowo-cytrynowym
Dynię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, na puree. Następnie do startej dyni dodawać porcjami pozostałe składniki: cukier, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, posiekane orzechy, cynamon i olej. ( My za Cynamonem nie przepadamy i go pomijam lub daje odrobinę cukru waniliowego). Gotowe ciasto przełożyć do foremek na muffinki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 30-40 minut. Tuż przed podaniem muffinek przygotować sos. Dokładnie wymieszać śmietanę, 2 łyżki cukru pudru, sok z cytryny i miąższ z laski wanilii oraz skórkę otartą z połówki cytryny dokładnie wymieszać,sok z cytryny dodać na końcu. Muffiny polać kleksem sosu a na wierzch zetrzeć jeszcze odrobinę skórki z cytryny i podawać.