iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Śniadaniowe paluszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Smaczne paluszki smakują jak bułeczki śniadaniowe. Można je maczać w pastach śniadaniowych , miodzie lub dżemie

Śniadaniowe paluszki

Składniki:

Śniadaniowe paluszki

 

  • Ciasto drożdżowe:

 

 

  • Ciasto maślane:

 

 

Sposób przygotowania:

Śniadaniowe paluszki
Masło rozpuszczamy kiedy lekko ostygnie dodajemy 150 g maki mieszamy .W misce w letnim mleku rozpuszczamy drożdże dodajemy cukier - mieszamy. Posypujemy łyżką mąki i odstawiamy do wyrośnięcia. Do drugiej miski wsypujemy mąkę dodajemy jajko, sól , jogurt i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto na stolnicy. Formujemy kulę wkładamy do miski posypujemy mąką nakrywamy ręcznikiem kuchennym i zostawiamy do wyrośnięcia. . Ciasto maślane dodajemy do wyrośniętego ciasta drożdżowego. Wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na grubość do 1 cm. Kroimy w paski. Smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy do zarumienienia w 170 stopniach.