VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Śniadaniowe rogale - domowe pieczywo

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Piękne, puszyste i lekkie rogaliki, które umilą każde śniadanie. Wystarczy przekroić i dodać ulubione dodatki. U mnie zniknęły jeszcze ciepłe.

Śniadaniowe rogale - domowe pieczywo

Składniki:

Śniadaniowe rogale - domowe pieczywo

 

Sposób przygotowania:

Śniadaniowe rogale - domowe pieczywo

ETAP 1:

Śniadaniowe rogale - domowe pieczywo
Przygotowanie idealnego drożdżowego ciasta

W misie miksera umieszczamy letnią wodę, olej, wsypujemy mąkę oraz sól. Świeże drożdże rozpuszczamy z cukrem w 3-4 łyżkach wody. Wlewamy do mąki. Całość wyrabiamy mikserem – hakiem do mas drożdżowych (około 5-6 minut). Ciasto delikatnie musi kleić się do rąk. Przekładamy je do wysmarowanej olejem miski. Odstawiamy na godzinę aby wyrosło. Po tym czasie ciasto przekładamy na blat delikatnie oprószony mąką.

ETAP 2:

Śniadaniowe rogale - domowe pieczywo
Przygotowanie rogalików z rozwałkowanego ciasta

Chwilkę zagniatamy i dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 45*25 cm. Z każdego prostokąta wycinamy 5 sporych trójkątów. Zwijamy je w rulon zaczynając od szerszego boku. Formujemy rogala. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce piekarnikowej. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 25-30 minut do wyrośnięcia.

ETAP 3:

Śniadaniowe rogale - domowe pieczywo
Rogaliki pieczemy w temperaturze 200*C przez 25-30 minut

Po tym czasie każdego rogala smarujemy rozmąconym jajkiem, obsypujemy makiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 25 minut. Pieczemy na funkcji ,,góra-dół”.