Sposób przygotowania:
Rogale maślane z makiem
1. Wodę letnią wymieszałam z łyżką cukru czterema łyżkami mąki i drożdżami . 2. Masło rozpuściłam dodałam do niego zimne mleko i jajo , rozmieszałam. 3. Do miski Wsypałam mąkę zrobiłam dołek , wlałam rozczyn z drożdży po 15 minutach ( tyle wyrastały). 4. Dodałam wymieszane masło z mlekiem cukrem i jajem . 5. Wyrobiłam ciasto i zostawiłam je na godzinę przykryte ściereczką. 6. Wyrośnięte i wyrobione ciasto , podzieliłam na dwie części . 7. Rozwałkowałam ( 28 cm średnica). 8. Z jednej części wychodzi 8 rogali. 9. Zwijałam rogale, smarowałam rozbełtanym jajem i posypałam zmielonym makiem . Piekłam 20 minut w 170 stopniach .
zewa
lalunia
Zewa dziękuję , że zwróciłaś uwagę , przez nie uwagę nie wpisałam 500 gram mąki pszennej potrzeba .