Sposób przygotowania:
Snickers
CIASTO:
Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i posiekać z margaryną. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto, po czym podzielić je na 3 części. Wylepić cieniutko ciastem
trzy identyczne, prostokątne formy wyłożone papierem do pieczenia lub posmarowane masłem i posypane bułka tartą. Można piec po kolei placki.
Na jedną część ciasta wylać gorącą masę orzechową (wszystkie składniki łączymy i podgrzewamy). Upiec wszystkie części ciasta, w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut (płat z orzechami trochę dłużej). Ja zrobiłam trochę inaczej niż w przepisie- upiekłam dwa grubsze placki, w tym jeden z masą orzechową.
KREM 1:
Ugotować budynie , zużywając 1/2 mleka mniej niż jest w przepisie- czyli potrzeba 1/2 l mleka.
Na jeden upieczony i ostudzony placek nałożyć gorący budyń, przykryć drugim plackiem posmarowanym polewą kajmakową- krem 2, a następnie nakryć plackiem z polewą orzechową.
KREM 2:
Przygotować masę kajmakową. W tym celu puszkę z mlekiem włożyć do garnka z wodą i gotować pod przykryciem 2 godziny. Puszka musi być cały czas zanurzona w wodzie- otwierać, kiedy porządnie przestygnie !!! Można użyć gotową masę.
Wierzch ciasta polać polewą czekoladową- można posypać wiórkami czekolady albo wyłożyć orzeszki arachidowe (całe lub drobno krojone).
Właściwie to kolejność układania warstw można zrobić według własnego uznania.
SMACZNEGO :)
Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i posiekać z margaryną. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto, po czym podzielić je na 3 części. Wylepić cieniutko ciastem
trzy identyczne, prostokątne formy wyłożone papierem do pieczenia lub posmarowane masłem i posypane bułka tartą. Można piec po kolei placki.
Na jedną część ciasta wylać gorącą masę orzechową (wszystkie składniki łączymy i podgrzewamy). Upiec wszystkie części ciasta, w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut (płat z orzechami trochę dłużej). Ja zrobiłam trochę inaczej niż w przepisie- upiekłam dwa grubsze placki, w tym jeden z masą orzechową.
KREM 1:
Ugotować budynie , zużywając 1/2 mleka mniej niż jest w przepisie- czyli potrzeba 1/2 l mleka.
Na jeden upieczony i ostudzony placek nałożyć gorący budyń, przykryć drugim plackiem posmarowanym polewą kajmakową- krem 2, a następnie nakryć plackiem z polewą orzechową.
KREM 2:
Przygotować masę kajmakową. W tym celu puszkę z mlekiem włożyć do garnka z wodą i gotować pod przykryciem 2 godziny. Puszka musi być cały czas zanurzona w wodzie- otwierać, kiedy porządnie przestygnie !!! Można użyć gotową masę.
Wierzch ciasta polać polewą czekoladową- można posypać wiórkami czekolady albo wyłożyć orzeszki arachidowe (całe lub drobno krojone).
Właściwie to kolejność układania warstw można zrobić według własnego uznania.
SMACZNEGO :)
andzia67
luna
Natala1210