czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Snickers bez pieczenia

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto, wszyscy je uwielbiają! Kaloryczne, ale co tam. Warto je zrobić!

Snickers bez pieczenia

Składniki:

Snickers bez pieczenia

Spód:

  • 250g herbatników,
  • 150g masła lub margaryny.

Masa:

  • 250ml śmietanki 30% lub 36%,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 100g cukru pudru,
  • 6 batonów Snickers (każdy po 37,5g).

Polewa:

  • 400g masy krówkowej (kajmaku),
  • orzeszki do posypania lub starta czekolada.

Sposób przygotowania:

Snickers bez pieczenia
1. Herbatniki drobno pokruszyć lub zmielić w blenderze na pył. Masło stopić, wymieszać ze zmielonymi ciastkami i wylepić nimi dno formy o wym. 24x24cm. Odstawić.

2. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce serka. Nie ubijać jednak zbyt długo, by masa się nie zważyła. Batony pokroić w bardzo cienkie plasterki, wymieszać wraz z masą. Wyłożyć na przygotowany spód. Równomiernie rozsmarować i wstawić do lodówki.

3. Wierzch ciasta posmarować masą krówkową. Można posypać np. posiekanymi orzechami lub startą czekoladą. Przechowywać w lodówce, jednak wyjąć ciasto z lodówki 30-60 minut przed podaniem.