kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Tort snickers z kokosem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Czekolada, orzech, kokos – czyli niezawodne trio na pyszny, słodki i efektowny tort. Idealny na specjalne okazje.

Tort snickers z kokosem

Składniki:

Tort snickers z kokosem

 

  • CIASTO:
  • 8 jajek
  • 25 dag zmielonych fistaszków
  • 25 dag mąki
  • 25 dag cukru
  • Mały proszek do pieczenia
  • Łyżka oleju

 

  • BLAT KOKOSOWY:
  • 9 białek
  • 9 łyżek cukru
  • 70g wiórków kokosowych

 

  • MASA:
  • 4 jajka
  • ½ szklanki cukru pudru
  • Kostka masła
  • Słoik kremu Snickers

 

Sposób przygotowania:

Tort snickers z kokosem
Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki zmiksować razem dodając na końcu białka. Piec 50 minut w temp. 180 stopni C. Ostudzić i przekroić na dwa placki. Blat kokosowy: Jajka sparzyć wrzątkiem i oddzielić białka od żółtek. Białka ubić, dodając cukier puder i na końcu wiórki. Piec w tortownicy na złoty kolor w 200 stopniach C. Masa: Ubić jajka z cukrem na parze. Ostudzić. Masło utrzeć do białości, dodać ubite jajka a następnie krem Snickers i ucierać aż, masa będzie jednolita. Przekładać kolejno placek, masę, blat kokosowy, masę i kolejny placek. Udekorować kremem lub polewą czekoladową. Brzegi posypać wiórkami białej czekolady.