andzia67

andzia67

Szef Kuchni
[Przepisów: 58]

Sernik z płatkami migdałowymi

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Polecamy pyszny sernik z płatkami migdałowymi i rodzynkami

Sernik z płatkami migdałowymi

Składniki:

Sernik z płatkami migdałowymi

 

  • Na ciasto

 

  • 5żółtek
  • 5łyzek cukru
  • margaryna Kasia
  • 3 i pół szklanki maki szymanowskiej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • bułka tarta do posypania blachy

 

 

  • Masa serowa
  • 10jajek
  • ser w wiaderku( ja używam mój ulubiony z Wielunia)
  • kostka masła
  • 2 szklanki cukru pudru (jezeli ktos woli mniej słodkie to półtorej szklanki cukru)
  • 1 cukier waniliowy
  • budyń śmietankowy
  • 2łyzki mąki krupczatki
  • garść rodzynek
  • 1 mała paczka płatków migdałowych
  • sok z 1-2 cytryn

 

Sposób przygotowania:

Sernik z płatkami migdałowymi
Jeszcze jedna wersja mojego ulubionego ciasta które mogę jeść niemal codziennie -sernika



Blachę do pieczenia o wymiarach 28 na 40cm. wysmarować margaryna i posypać tartą bułką. 5 żółtek utrzec z 5 łyżkami cukru dodac rozpuszczoną i ostudzona margarynę ,mąkę, proszek do pieczenia -składniki mieszać w misce następnie wyrobić na blacie w rękach okrągłą kulę 1/4 włozyć do zamrażalnika, będzie potrzebna do kruszonki .Blachę wylepić ciastem , ciasto leciutko posmarować białkiem i podpiec w piekarniku rozgrzanym na 160- 170stopni -10 minut. W tym czasie robimy masę serową. Białka oddzielamy od żółtek, żółtka ucieramy z cukrem,cukrem pudrem, dodajemy ostudzone płynne masło, budyń, mąkę krupczatkę, ser, sok z cytryny , rodzynki-uprzednio namoczone w wodzie i osaczone na sitku oraz powoli i delikatnie wmieszamy ubita pianę z białek . Wyjmujemy podpieczone w piekarniku ciasto na nim układamy równomiernie masę ,posypujemy płatkami migdałowymi i scieramy na tarce o grubych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160-170%około 50 minut. SMACZNEGO