Anna Purgal

Anna Purgal

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Śnieżne serniczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

takie ciasteczka są dobre na każdą okazje lub też na zwykły dzień w tygodniu

Śnieżne serniczki

Składniki:

Śnieżne serniczki

 

Sposób przygotowania:

Śnieżne serniczki
Z mąki , jajka , masła , 5 łyżek cukru 1 opakowania cukru waniliowego szybko zagniatamy ciasto .Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na ok 30 minut . W tym czasie oczyszczamy i myjemy winogrona . Rozwałkowujemy ciasto cienko ciasto , przekładamy do natłuszczonej i wysypanej mąka formy . Pieczemy 12 - 15 minut w temp 175 stopni , studzimy . Żelatynę moczymy w 4 łyżkach zimnej wody . Twaróg mieszamy z resztą cukru i cukrem waniliowym. Śmietanę ubijamy na sztywno i chłodzimy . Wino podgrzewamy , rozpuszczamy w nim żelatynę . Dodajemy twaróg i dokładnie mieszamy . Chłodzimy . Gdy masa serowa zacznie tężeć łączymy ją z ubitą śmietaną i 2/3 winogron . Masę wykładamy na ostudzony spód ciasta . Wygładzamy wierzch . Wstawiamy sernik do lodówki na dwie godziny . Po tym czasie kroimy na porcje , dekorujemy pozostałymi owocami .