blanko

blanko

Szef Kuchni
[Przepisów: 76]

Śnieżny torcik serowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Śnieżny torcik z serem oraz nutą wiśniową.

Śnieżny torcik serowy

Składniki:

Śnieżny torcik serowy

 

  • 200 g masła lub margaryny
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 220 g cukru
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 720 g czereśni w kompocie
  • 16 g żelatyny
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 500 g gładkiego serka
  • 2 łyżki wiśniówki
  • 6 łyżek soku cytrynowego
  • 325 ml śmietany kremówki
  • tłuszcz do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Śnieżny torcik serowy
Masło, 60 g cukru, cukier waniliowy i sól utrzeć na puszystą masę. Żółtka, mąkę i proszek do pieczenia dodać do masy maślanej, wymieszać. Tortow-nicę o średnicy 26 cm natłuścić, przełożyć 1/2 ciasta. Ciasto piec 12-15 min w temp. 200°C. Ciasto wyjąć z tortownicy, pokroić na 12 porcji. Pozostałe ciasto upiec tak samo, wyjąć z piekarnika, pozostawić w tortownicy. Czereśnie odsączyć, kompot zachować. 350 ml kompotu zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z wiśniówką, wlać do kompotu, zagotować. 13 czereśni odłożyć, resztę wymieszać z kisielem wiśniowym. Kisiel rozłożyć na cieście, schłodzić. Żelatynę namoczyć. Serek, 100 g cukru i sok cytrynowy utrzeć na gładką masę. Żelatynę rozpuścić wrzątkiem, przestudzić, dodać do masy, delikatnie wymieszać. 250ml śmietany ubić na sztywno, dodać do masy. Białka ubić na pianę z 60 g cukru, delikatnie połączyć z masą ser-kową. Masę przełożyć do tortownicy, wstawić do lodówki. 75 ml śmietany ubić. Tort ozdobić rozetkami z bitej śmietany, czereśniami i kawałkami ciasta, oprószyć cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka