Sposób przygotowania:
Śnieżny torcik serowy
Masło, 60 g cukru, cukier waniliowy i sól utrzeć na puszystą masę. Żółtka, mąkę i proszek do pieczenia dodać do masy maślanej, wymieszać. Tortow-nicę o średnicy 26 cm natłuścić, przełożyć 1/2 ciasta. Ciasto piec 12-15 min w temp. 200°C. Ciasto wyjąć z tortownicy, pokroić na 12 porcji. Pozostałe ciasto upiec tak samo, wyjąć z piekarnika, pozostawić w tortownicy. Czereśnie odsączyć, kompot zachować. 350 ml kompotu zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z wiśniówką, wlać do kompotu, zagotować. 13 czereśni odłożyć, resztę wymieszać z kisielem wiśniowym. Kisiel rozłożyć na cieście, schłodzić. Żelatynę namoczyć. Serek, 100 g cukru i sok cytrynowy utrzeć na gładką masę. Żelatynę rozpuścić wrzątkiem, przestudzić, dodać do masy, delikatnie wymieszać. 250ml śmietany ubić na sztywno, dodać do masy. Białka ubić na pianę z 60 g cukru, delikatnie połączyć z masą ser-kową. Masę przełożyć do tortownicy, wstawić do lodówki. 75 ml śmietany ubić. Tort ozdobić rozetkami z bitej śmietany, czereśniami i kawałkami ciasta, oprószyć cukrem pudrem.
misia14
blanko
misia14 napisał(a):
misia14
czy tę wodę gorącą mam wlać do żelatyny namoczonej???