kasik12

kasik12

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 508]

Śnieżynka na frucuskim spodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To pyszne, delikatne, kremowe, rozpływające się u ustach ciasto. Rozkosz dla podniebienia;-)

Śnieżynka na frucuskim spodzie

Składniki:

Śnieżynka na frucuskim spodzie

 

  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 1 blat ciemnego biszkoptu
  • 1 dżem z całymi kawałkami wiśni
  • 1/2 szkl. herbaty z cukrem i cytryną
  • ew. 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 l śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 śmietan-fixy

 

Sposób przygotowania:

Śnieżynka na frucuskim spodzie
Ciasto francuskie odwinąć i ponakłuwać aby nie urosło. Śmietanę ubić z cukrem i śmietan-fixami. 1/3 ciasta francuskiego odkruszamy. Na 2/3 ciasta wykładamy dżem z całymi wiśniami. Na to 1/4 masy śmietanowej. Ciemny biszkopt nasączamy herbatą i układamy na śmietanie, na to reszta masy śmietanowej, a wierzch obsypujemy pokruszoną 1/3 ciasta francuskiego. Odstawiamy ciasto na kilka godzin. Można wierzch dodatkowo obsypać cukrem pudrem i zrumienionymi wiórkami kokosowymi.
Smacznego!;-)