Soczewica na ostro :)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Taki mały wypasik z mojej ulubionej soczewicy :)

Soczewica na ostro :)

Składniki:

Soczewica na ostro :)

 

  • soczewica zielona 250 gram surowa
  • 3 plastry bekonu odtłuszczonego ( może być boczek )
  • około 6 pieczarek
  • kostka mięsna np.winiary
  • łyżeczka curry
  • łyżeczka papryki ostrej czerwonej
  • 3 łyżeczki mąki z pełnego przemiału
  • pieprz czarny świeżo zmielony
  • sól morska
  • oliwa z oliwek

 

 

Sposób przygotowania:

Soczewica na ostro :)
Zaczynamy od namoczenia soczewicy w letniej wodzie , zostawiamy na około godzinę , następnie odsączamy , przekładamy do garnka , zalewamy świeżą wodą , solimy i gotujemy aż soczewica będzie odpowiednio miękka dla ząbków :) Odcedzamy i odstawiamy na chwilę. Teraz zabieramy się za bekon , ja zawsze odkrawam tłuszczyk i używam tylko mięska - kroję w kosteczkę i podsmażam na oliwie.Jak już będzie ładnie podsmażony , dodaję oczyszczone pokrojone na ćwiartki pieczarki i smażę jeszcze około 5 minut na zmniejszonym gazie.Potem przekładam to wszystko do garnka z soczewicą , dodaję przyprawy i kostkę mięsną , zalewam wodą i duszę przez około 15-20 minut.Na końcu można całość zagęścić mąką z pełnego przemiału i gotowe.Podajemy z natką pietruszki :) Uwaga OSTRE !!!

Tagi:

soczewica