Sposób przygotowania:
Soczewica na ostro :)
Zaczynamy od namoczenia soczewicy w letniej wodzie , zostawiamy na około godzinę , następnie odsączamy , przekładamy do garnka , zalewamy świeżą wodą , solimy i gotujemy aż soczewica będzie odpowiednio miękka dla ząbków :) Odcedzamy i odstawiamy na chwilę. Teraz zabieramy się za bekon , ja zawsze odkrawam tłuszczyk i używam tylko mięska - kroję w kosteczkę i podsmażam na oliwie.Jak już będzie ładnie podsmażony , dodaję oczyszczone pokrojone na ćwiartki pieczarki i smażę jeszcze około 5 minut na zmniejszonym gazie.Potem przekładam to wszystko do garnka z soczewicą , dodaję przyprawy i kostkę mięsną , zalewam wodą i duszę przez około 15-20 minut.Na końcu można całość zagęścić mąką z pełnego przemiału i gotowe.Podajemy z natką pietruszki :) Uwaga OSTRE !!!
Sarenka