elutka

elutka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Mięso mielone z cukinią.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mięso mielone z cukinią.

Mięso mielone z cukinią.

Składniki:

Mięso mielone z cukinią.

 

  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 300g cukinii,
  • 300g pieczarek,
  • 3 łyżki oleju,
  • 350g mielonego mięsa wołowego,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka zielonego pieprzu,
  • 2 łyżki masła ziołowego.
  • (Dodatki: Pokrojone w plasterki ziemniaki, gotowane w bulionie mięsnym z dodatkiem ulubionych przypraw)

Sposób przygotowania:

Mięso mielone z cukinią.
Obraną cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Cukinię opłukać, odkroić końce, osuszyć i pokroić w plasterki 1/2 cm. Grzyby oczyścić na sucho. Jeśli koniecznie trzeba je opłukać, to natychmiast po tym należy je zawinąć w lnianą ściereczkę. Po osuszeniu pokroić w plasterki. Mięso smażyć na 1 łyżce rozgrzanego oleju, mieszając je i dzieląc na mniejsze kawałki, aż zacznie apetycznie pachnieć, po czym zdjąć z patelni. Na patelnię wlać 2 łyżki oleju, poddusić na nim cebulę i czosnek, dodać cukinię i grzyby, mieszając smażyć do zeszklenia. Dodać mięso, sól, pieprz i masło ziołowe, dokładnie wymieszać i odstawić na 5 minut. Doprawić do smaku.