Anetap

Anetap

Szef Kuchni
[Przepisów: 43]

Soczyste skrzydełka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Fantastyczna potrawa, i niesamowicie smaczna. Ale najważniejsze jest to że zrobiona na jednej patelni, bez dodatku tłuszczu.

Soczyste skrzydełka

Składniki:

Soczyste skrzydełka

 

  • 1kg skrzydełek
  • 1 szkl ryżu
  • 2 szkl wody
  • sól gruboziarnista
  • pieprz świeżo mielony
  • pomidorki
  • szczypior

 

Sposób przygotowania:

Soczyste skrzydełka
Umyte i osuszone skrzydełka oprószamy solą i pieprzem. Układamy bezpośrednio na mocno rozgrzanej patelni posypanej gruba solą. Przykrywamy pokrywą, zdejmujemy z dużego ognia i przekładamy na najmniejszy. Tak gotujemy przez około 1 godz, do wyparowania wody i zrumienienia skrzydełek. Obracamy je na drugą stronę i też rumienimy. Skrzydełka układamy na jednej stronie patelni a na drugiej części podsmażamy przez około 1minutę ryż. Zalewamy wodą, zagotowujemy, doprawiamy solą wg uznania. Gotujemy pod przykryciem 15 min na najmniejszym ogniu. Gotowe danie wykładamy na talerz, podajemy z pomidorkami ze szczypiorem.

Tagi:

ryż