Książka Kucharska: Pyszne mięsa na stół wielkanocny

Soczysty schab pieczony

  • 22
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 26

Mięso umyć i osuszyć. Czosnek rozetrzeć z solą. natrzeć tym mięso. Zioła posiekać.

Soczysty schab pieczony

Składniki:

Soczysty schab pieczony

 

  • 1 i 1/2 kg schabu bez kości
  • 1/2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • po 3 łyżki listków tymianku i szałwi
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Soczysty schab pieczony

Mięso umyć i osuszyć. Czosnek rozetrzeć z solą. natrzeć tym mięso. Zioła posiekać. rozetrzeć z pie­przem. a następnie tą mie­szanką posypać mięso. Uło­żyć je w brytfannie. skropić olejem. Wstawić do piekar­nika o temperaturze 200°C i piec godzinę. Gdy schab się zrumieni, podlać wodą, a potem, co jakiś czas pole­wać wytworzonym sosem. Sprawdzona rada: pod koniec pieczenia schab warto obłożyć cząstkami jabłek (najlepiej kwaskowatych). Można je posypać majerankiem.