Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Soczysty schab pieczony - na kanapki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Super-łatwy w przygotowaniu, soczysty, smaczny schab w czosnkowym aromacie. Idealny na kanapkę.

Soczysty schab pieczony - na kanapki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Soczysty schab pieczony - na kanapki

 

  • schab w całości b/k - 1,5kg,
  • czosnek - 5 ząbków (lub więcej),
  • czosnek granulowany,
  • majeranek,
  • sól,
  • oliwa - łyżka.

Sposób przygotowania:

Soczysty schab pieczony - na kanapki
Schab umyć i dokładnie osuszyć. Naciąć w kilku miejscach, robiąc w ten sposób kieszonki na czosnek. Ząbki czosnku obrać i przekroić na pół. Czosnek włożyć w kieszonki schabu. Mięso dokładnie posolić, posypać majerankiem i czosnkiem granulowanym. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny lub na noc (niekoniecznie, ja piekłam od razu). Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego z przykrywą (lub do rękawa foliowego) i piec przez 1,5 godziny w 200 stopniach. Po upieczeniu ostudzić i zwinąć w folię aluminiową. Podawać jako wędlinę do kanapek.
Soczysty schab pieczony - na kanapki
Schab umyć i dokładnie osuszyć. Naciąć w kilku miejscach, robiąc w ten sposób kieszonki na czosnek.
Soczysty schab pieczony - na kanapki
Ząbki czosnku obrać i przekroić na pół. Czosnek włożyć w kieszonki schabu. Mięso dokładnie posolić, posypać pieprzem, majerankiem i czosnkiem granulowanym.
Soczysty schab pieczony - na kanapki
Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego z przykrywą
Soczysty schab pieczony - na kanapki
piec przez 1,5 godziny w 200 stopniach. Po upieczeniu ostudzić i zwinąć w folię aluminiową