mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Sola na warzywach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna ryba na obiad lub kolację.

Sola na warzywach

Składniki:

Sola na warzywach

 

  • 400 g filetów z soli,
  • pół łyżeczki cukru białego
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 natka pietruszki
  • 2 marchewki
  • 1 cebula biała
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sola na warzywach
Na początku na dwóch łyżkach oleju podsmażamy rybę obtoczoną delikatnie w mące.
Następnie natkę płuczemy, osuszamy i drobno szatkujemy. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę, cebulkę także w kostkę a w pałeczki obraną marchewkę. Warzywa chwilkę podsmażamy, a następnie przekładamy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody i dusimy ok. 15-20 minut. Następnie do warzyw dodajemy rybę, przecier pomidorowy, pietruszkę i jeszcze chwilę dusimy.Warzywa powinny być mięciutkie. Na sam koniec wlewamy ocet i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Smacznego.