Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Sola z warzywach z papryką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Delikatna ryba w słodko-kwaśnej pikantnej zalewie z warzywami

Sola z warzywach z papryką

Składniki:

Sola z warzywach z papryką

 

  • 1 kg filetów z soli
  • Sól i pieprz
  • Mąka pszenna do obtoczenia
  • Olej do smażenia
  • Farsz:
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2 małe marchewki
  • 1 pietruszka
  • 0,5 szklanki przecieru pomidorowego
  • 0,5 szklanki keczupu pikantnego
  • 1 łyżeczka octu
  • Duża szczypta papryki ostrej
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Sola z warzywach z papryką
Solę umyć, osuszyć i oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące, usmażyć na oleju. Przełożyć do miski. Cebulę posiekać w piórka, zeszklić na oleju, dodać paprykę oczyszczoną i pokrojoną w paseczki. Przesmażyć razem. Dodać marchew i pietruszkę pokrojone w słupki. Podlać wodą i dusić do miękkości. Następnie dodać przecier i keczup, doprawić octem, papryką słodką i ostrą, solą i pieprzem, zagotować i gorącym zalać rybę. Ostudzić i schłodzić.

Tagi:

papryka