Misiaczek

Misiaczek

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Sola z brokułami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Moja ciocia zapieka to danie na małym ogniu pod przykrywką patelni, na której wcześniej smażyła. Serem posypuje przed podaniem.

Sola z brokułami

Składniki:

Sola z brokułami

 

  • Na 4 osoby:
  • 60 dag filetów soli
  • sól
  • pieprz biały
  • pęczek brokułów
  • cebula
  • łyżka masła
  • 1/2 łyżki curry
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki majonezu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 3 łyżki startego sera

Sposób przygotowania:

Sola z brokułami
Filety opłucz, osusz, oprósz solą i pieprzem, odstaw na 10 min, podziel na małe kawałki. Brokuły podziel na różyczki, zblanszuj w osolonej wodzie, odcedź. Cebule obierz, pokrój na talarki, podsmaż na maśle. Dodaj curry, mąkę, mieszając, smaż 2 min. Wlej mleko, zmniejsz ogień, mieszając, duś kolejne 2-3 min. Dodaj majonez, sok z cytryny, płatki migdałowe i brokuły , przypraw solą i pieprzem, wymieszaj, zdejmij z ognia. Włóż kawałki ryby, przemieszaj. Przełóż do natłuszczonej formy, posyp serem. Piecz 25 min w temp. 200*C

Tagi:

brokuły sery ser