Sos ala indyjski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

pyszny sos o orientalnym smaku jako dodatek do warzyw, ryżu

Sos ala indyjski

Składniki:

Sos ala indyjski

 

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 cebula
  • 500 gram pokrojonych pomidorów w puszce
  • 1 łyżeczka masła roślinnego

Sposób przygotowania:

Sos ala indyjski
Na patelni rozpuściłam 1 łyżeczkę masła roślinnego, dodałam lekko zmiażdżony ząbek czosnku. Gdy się podrumienił leciutko dosypałam 1 łyżeczkę startego imbiru oraz 1 łyżeczkę kminku. Wymieszałam. Dodałam na koniec pokrojone pomidory z puszki. Gotowałam , cały czas mieszając przez 15 minut aż całość zgęstniała. Taki sos można użyć do polania makaronu, ryżu czy też fasolki szparagowej.