EmiliaGotuje

EmiliaGotuje

Kucharz
[Przepisów: 5]

Sznycle wieprzowe w sosie beszamelowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Danie mięsne z warzywami i przepysznym sosem beszamelowym/

Sznycle wieprzowe w sosie beszamelowym

Składniki:

Sznycle wieprzowe w sosie beszamelowym

 

  • 1 brokuł
  • 1 kalafior
  • sól, pieprz, vegeta
  • 4 sznycle wieprzowe (z szynki lub łopatki)
  • 2 - 3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • sos beszamelowy:
  • szklanka mleka
  • pół szklanki śmietany 30%
  • 1,5 łyżki mąki
  • łyżka margaryny
  • łyżka tartego żółtego sera o łagodnym smaku
  • sól, cukier, sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Sznycle wieprzowe w sosie beszamelowym
Różyczki kalafiora i brokuła ugotować na półtwardo. Sznycle rozbić tłuczkiem i usmażyć na oleju. Następnie oprószyć solą i pieprzem, ułożyć w formie żaroodpornej. Na tłuszcz ze smażenia wrzucić posiekaną cebulę, przyprawić pieprzem i łyżeczką vegety. Po podsmażeniu polać tłuszczem z zeszkloną cebulą mięso. Wokół mięsa rozłożyć naprzemiennie różyczki kalafiora i brokuła. Całość polać sosem beszamelowym, na wierzchu ułożyć wiórki masła, posypać startym serem żółtym. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 20 minut w temperaturze 200 stopni. Sos beszamelowy: Margarynę i mąkę utrzeć na jednolitą masę w rondelku. Rozprowadzić odrobiną ciepłego mleka, połączyć z resztą mleka. Zagotować i odstawić do wystudzenia. Dodać utarty ser i śmietanę oraz przyprawy. Całość raz jeszcze podgrzać mieszając, nie doprowadzając do wrzenia.