ami91

ami91

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 273]

Sos borowikowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Idealny sos do ziemniaków, mięs i jajka, polecam :)

Sos borowikowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos borowikowy

 

Sposób przygotowania:

Sos borowikowy
Borowiki odsączam trochę z zalewy własnej, przekładam na patelnię, dodaję masło i duszę ok 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodałam szklankę wody, kostkę rosołową. Gotowałam ok 10 minut i przyprawiłam solą i pieprzem. Rozmieszałam śmietanę z kilkoma łyżkami wywaru i wsypałam mąkę.Mieszałam żeby nie było grudek i wlałam do grzybów. Mieszałam cały czas do zagotowania i na koniec posypałam lubczykiem
Sos borowikowy
Duszę grzyby na prawdziwym maśle 82% przez 30 minut
Sos borowikowy
Doprawiam do smaku zieleniną solą pieprzem i kostką grzybowa
Sos borowikowy
Dodaję rozmieszaną śmietanę z mąką i cały czas mieszam
Sos borowikowy
Na koniec zagotowuję sos i podaję. Polewam dania lub w podaje w osobnym naczyniu