Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Sos borowikowy na szybko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

już niedługo pojawią się pierwsze borowiki więc garść wspomnień z ubiegłego sezonu

Sos borowikowy na szybko Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sos borowikowy na szybko

 

  • 1 duża cebula
  • kilka/kilkanaście jędrnych borowików brunatnych
  • kawałek ostrej papryczki
  • 1 czubata łyżka masła
  • solidny chlust słodkiej śmietanki albo dwa
  • do smaku: sól, pieprz czarny mielony, tymianek, papryka słodka

 

Sposób przygotowania:

Sos borowikowy na szybko
Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę; papryczkę chili oczyścić z nasion i posiekać. Świeże grzyby dobrze oczyścić z resztek ściółki i piasku - jeśli bardzo brudne to opłukać. Pokroić na dość cienkie plasterki. Rozpuścić masło, podsmażyć przez chwilę cebulę z papryczką po czym dodać grzyby, ok. 1/3 łyżeczki suszonego tymianku i dusić w sosie własnym czyli bez dolewania wody ok. 10 minut. Następnie odkryć naczynie, wlać śmietanę i gotować aż sos zgęstnieje, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Ja podałam polewając nim sznycle, ale doskonały będzie także jako dodatek do samych ziemniaków, klusek czy kaszy.
Sos borowikowy na szybko
na patelni podsmażyć posiekaną cebulkę i papryczkę chili
Sos borowikowy na szybko
dodać pokrojone grzyby - oprószyć tymiankiem i dusić pod przykryciem kilka minut
Sos borowikowy na szybko
dolać śmietankę i gotować jeszcze chwilę żeby sos zgęstniał